Memorandum o saradnji između Univerziteta u Banjoj Luci (UNIBL) i Nacionalnog parka „Sutjeska“, Tjentište potpisan je 04. septembra 2019. godine.

Memorandum su u prostorijama Muzeja Bitke na Sutjesci, potpisali mr Đorđe Markez, generalni sekretar UNIBL, i Dejan Pavlović, direktor Nacionalnog parka ,,Sutjeska“. Činu potpisivanja navedenog memoranduma prisustvovao je i viši stručni saradnik za razvoj preduzetništva Predrag Govedarica.

Kako se  navodi, memorandumom se definiše saradnja u više oblasti, između ostalih i učešće Univerziteta u korištenju potencijala istraživačko-ekološkog centra, koji će u narednih pola godine biti izgrađen na Tjentištu u okviru projekta prekogranične saradnje Srbije i BiH.

Planirano je da istraživačko-ekološki centar zajedno formiraju NP „Sutjeska“, Šumarski fakultet Univerziteta u Beogradu i Javno preduzeće „Srbijašume“, a uskoro počinju građevinski radovi, te adaptacija jednog od postojećih ruiniranih objekata u centar za mlade naučnike.

Studenti i profesori Univerziteta u Banjoj Luci moći će da koriste kapacitete  istraživačko-ekološkog centra koji će raspolagati laboratorijama, info-centrom i turističkim dijelom, kao i smještajnim kapacitetima za studente, profesore i druge korisnike centra.

Inače, Memorandum je potpisan u okviru prve projektne konferencije „Prekogranična mreža prirodnog naslijeđa“.

Projekat „Prekogranična mreža prirodnog naslijeđa” vrijedan je 506.000 evra, a finasnira ga Evropska unija, uz učešće NP „Sutjeska“ od 15 %.