U prostorijama Inovacionog centra Banja Luka 3.5.2018.godine zvanično je počeo program „3D Academy“ koji ima za cilj upoznavanje studenata Univerziteta u Banjoj Luci sa 3D tehnologijama. Ovaj program je zajednička aktivnost Centra za preduzetništvo i transfer tehnologija Univerziteta u Banjoj Luci i Inovacionog centra Banja Luka, koji se realizuje uz finansijsku podršku Ministarstva porodice, omladine i sporta Republike Srpske.

Učesnicima programa su se na samom početku prvog, uvodnog časa obratili Drago Gverić, direktor Inovacionog centra Banja Luka i Predrag Govedarica, projekt menadžer Centra za preduzetništvo i transfer tehnologija Univerziteta u Banjoj Luci .

Gverić i Govedarica su izrazili zahvalnost Ministarstvu porodice omladine i sporta u Vladi Republike Srpske, koje kroz projekat “Moja praksa” finansira i program “3D Academy”. U okviru ovog programa studenti će imati priliku da steknu dio radnog iskustva, te povećaju konkurentnost na tržištu rada po završetku studiranja. Gverić i Govedarica konstatovali su da je ovaj projekat veoma koristan i bitan za studentsku populaciju o čemu najbolje govori broj aplikacija za “3D Academy”. Naime, 99 studenata je apliciralo za program, a njih 15 će proći kroz module.  

Gverić i Govedarica su izrazili spremnost da se ovaj projekat nastavi u narednom periodu koji će zajedničkim kapacitetima realizovati Centar za preduzetništvo i transfer tehnologija Univerziteta u Banjoj Luci i Inovacioni centar Banja Luka, te da bude kontinuirana aktivnost dva centra.

Program će se realizovati od 3-31. maja 2018. godine u prostorijama Inovacionog centra Banja Luka, a studenti će proći kroz sljedeće module: osnove 3D modelovanja, 3D modelovanje uz zakonitosti i ograničenja tehnologije predmetnog 3D štampača, rad sa software-om za upravljanje procesom 3D štampanja, priprema 3D digitalnih modela za 3D štampanje, i rad sa 3D štampačem i osnove 3D skeniranja.