Sertifikati o uspješno realizovanoj praksi i učešću na „3D akademiji“ u okviru projekta “Moja praksa” uručeni su 9. jula 2018. godine za ukupno  36 studenata Univerziteta u Banjoj Luci, a kojima je omogućena praktična nastava kako bi postali konkurentni na tržištu prilikom zapošljavanja.

Program “3D akademija” pohađalo je 16 studenata koji su se upoznali sa ovim tehnologijama, dok je njih 20 obavilo stručnu praksu u nekoliko banjalučkih firmi u okviru programa ”Moja praksa”.

Prof. dr Radoslav Gajanin, rektor Univerziteta u Banjoj Luci, kazao je da je cilj Univerziteta da što više praktične nastave bude uvedeno na sve fakultete.

“Cilj projekta je da studenti završnih godina dopune svoju biografiju i steknu dio radnog iskustva, te podignu svoju konkurentnost na tržištu rada po završetku studiranja”, rekao je Gajanin i dodao su naši studenti, pored ovog projekta, uspješno obavili praksu u saradnji sa Gradom Banja Luka, a u preduzećima koji su u vlasništvu grada.

Rektor Gajanin je najavio da je u postupku i potpisivanje ugovora sa Biznis-klubom Banja Luka, koji predstavlja više od 40 privatnih preduzeća iz Republike Srpske, a kojim je predviđeno da studenti dio praktične nastave obavljaju u tim preduzećima.

Jasmina Davidović, ministar porodice, omladine i sporta Republike Srpske istakla je značaj projekta „Moja praksa“, jer je to prvi korak koji mladim ljudima omogućava obavljanje prakse, s obzirom na to da svaki poslodavac pri zapošljavanju traži osobu sa iskustvom.

“Dogovoreno je i proširenje projekta, jer je cilj Ministarstva da se što više studenata uključi u ove aktivnosti i stekne praktična iskustva”, rekla je Davidovićeva.

Predrag Govedarica, projekt menadžer u Centru za preduzetništvo i transfer tehnologija Univerziteta u Banjoj Luci izrazio je zadovoljstvo što je uspješno realizovan projekat “Moja praksa”, koji je studentima omogućio da provedu 160 radnih časova obavljajući praksu u preduzećima.

Govedarica je istakao da je među studentima vladalo veliko interesovanje za program “3D akademija”, za koji se prijavilo 99 kandidata.

“Zbog informatičkih i tehničkih kapaciteta mogli smo primiti samo 20, pa se nadam da će resorno ministarstvo prepoznati značaj projekta i da će nastaviti sa podrškom, kako bi bila nastavljena realizacija ovih aktivnosti”, rekao je Govedarica.

Apsolvent grafčkog inženjerstva i dizajna na Tehnološkom fakultetu Univerziteta u Banjoj Luci Nikolina Bulović rekla je da će joj učešće u projektu “3D akademija” mnogo značiti pri traženju posla, te da bi praksa trebalo da bude stub obrazovanja.

Predstavnici Centra za preduzetništvo i transfer tehnologija Univerzteta uručili su zahvalnicu Ministarstvu porodice, omladine i sporta Republike Srpske za podršku u realizaciji ovog projekta. Zahvalnice su uručene i kompanijama koje su učestvovale u realizaciji projekta.

Inače, projekat “Moja praksa” realizovao je Centar za preduzetništvo i transfer tehnologija Univerziteta u Banjoj Luci u saradnji sa Inovacionim centrom Banja Luka, a pod pokroviteljstvom Ministarstva porodice, omladine i sporta RS.

Događaju su prisustvali i Branka Malešević, pomoćnica ministra za omladinu, prof. dr Biljana Antunović, prorektorica za međunarodnu i međuuniverzitetsku saradnju, prof. dr Goran Latinović, prorektor za naučnoistraživački rad i razvoj Univerziteta, mr Đorđe Markez, generalni sekretar Univerziteta, predstavnici Inovacionog centra Banja Luka i drugi.

Spisak studenata koji su obavili praksu:

Student Kompanija Fakultet
Nemanja Čavić Virto Ekonomski fakultet
Jelena Stojnić Virtuo Ekonomski fakultet
Duško Petković Virtuo Ekonomski fakultet
Nikola Jovičić SEE KuK Arhitektonsko -građevinski – geodetski fakultet
Anastasija Stojković Advokatska kancelarija Dragana Stanković Pravni fakultet
Slavica Jotić BLOK Projekt Arhitektonsko -građevinski – geodetski fakultet
Djordje Ostić ZM Projekt Arhitektonsko -građevinski – geodetski fakultet
Milan Kopanja Inova Prirodno matematički fakultet
Tijana Antić Inova Prirodno matematički fakultet
Brankica Smiljanić Odgovor kontakt Novinarstvo i komunikologija, Fakultet Političkih nauka
Dejana Bratić Odgovor kontakt Novinarstvo i komunikologija, Fakultet Političkih nauka
Tijana Devura BLOK Projekt Arhitektonsko -građevinski – geodetski fakultet
Aleksandar Toprek Digivox Prirodno matematički fakultet
Irena Bosnić Media Lab Arhitektonsko -građevinski – geodetski fakultet
Teodora Bratic Media Lab Arhitektonsko -građevinski – geodetski fakultet
Emina Huseinbašić Media Lab Arhitektonsko -građevinski – geodetski fakultet
Slobodan Pušara Media Lab Arhitektonsko -građevinski – geodetski fakultet
Tihana Todić GMP kompani Tehnološki fakultet
Milica Batar GMP kompani Tehnološki fakultet

Spisak studenata koji su učestvovali u programu “3D Academy”:

Student Fakultet 
Tamara Janković Mašinski fakultet
Milica Spremo Prirodno-matematički fakultet
Lana Pepic Ekonomski fakultet
Nina Bulovic Mašinski fakultet
Milica Vukelic Arhitektonsko-građevinsko-geodetski fakultet
Aleksandar Toprek Prirodno – matematički fakultet
Marko Josipović Mašinski Fakulet
Nemanja Ivanovic Garac Mašinski Fakultet
Bojan Suvajac Mašinski fakultet
Aleksandar Milojević Mašinski fakultet
Boris Došen Tehnološki fakultet
Anđela Delić Arhitektonsko-građevinsko-geodetski fakultet
Slaven Cvijanović Arhitektonsko-građevinsko-geodetski fakultet
Aleksandar Kostić Elektrotehnički fakultet
Aleksandar Ritan Elektrotehnički fakultet
Maja Kapetanović Arhitektonsko-građevinsko-geodetski fakultet