U organizaciji Centra za preduzetništvo i transfer tehnologija Univerziteta u Banjoj Luci, 11. aprila 2018. godine u prostorijama Rektorata održana je radionica „Inovacije i transfer znanja i tehnologija – primjeri iz prakse“. Radionica je okupila brojne istraživače i studente sa Univerziteta u Banjoj Luci, privrednike, predstavnike Privredne komore Republike Srpske,  Republičke agencije za mala i srednja preduzeća, Evropske mreže preduzetništva u Republici Srpskoj, inovatore iz Saveza inovatora Republike Srpske, Udruženja inovatora grada Banja Luka i Udruženja inovatora Gradiška, te predstavnike resornog ministarstva.

Snježana Stanojević, dipl.maš.ing ispred Instituta za intelektualno vlasništvo Bosne i Hercegovine govorila je o zakonskom okviru i procedurama za zaštitu intelektualnog vlasništva u BiH. U intelektualno vlasništvo ubraja se autorsko pravo, koje se stiče samim stvaranjem djela (npr. književna, muzička i dramska djela) i industrijsko vlasništvo (patent, žig, industrijski dizajn, oznake geografskog porijekla i topografije integrisanih kola). Patentom se štiti svaki pronalazak iz oblasti tehnike koji je nov, inventivan i industrijski primjenljiv. Ovakvu zaštitu moguće je tražiti na nacionalnom, evropskom ili svjetskom nivou kroz nekoliko načina. Detalje o zaštiti intelektualnog vlasništva moguće je pronaći na internet stranici Instituta.

Bojan Bojanić, suvlasnik firme „Karp sistem“ (Carp System d.o.o.) iz Srbije, sa svojim kolegama kreirao je novi, inovativan i iznimno primjenljiv proizvod – DOT spod raketu za hranjenje mjesta za ribolov. Ovo jednostavno rješenje sa svojim inovativnim dizajnom danas je zaštićeno ili je u završnoj fazi zaštite intelektualnog vlasništva u više zemalja Evrope, a u prethodnom periodu je svojim kreatorima donijelo značajne nagrade i pobjedu na takmičenju za Najbolju tehnološku inovaciju Srbije u 2017. godini. U svom predavanju, Bojanić je govorio o svom iskustvu iz procesa zaštite intelektualnog vlasništva. Naglasio je da je izuzetno važno održati ličnu motivaciju, ali i promišljati o komercijalizaciji i isplativosti procesa na dugoročnom planu, te imati u vidu i biti spreman na moguće reakcije konkurencije.

TERA Tehnopolis d.o.o. osnovan je 2002. godine u Osijeku kroz saradnju Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera, grada Osijeka i Osječko-baranjske županije, a sa ciljem promovisanja novih tehnologija, inovacija i preduzetništva. TERA-in direktor, prof. dr. sc. Ivan Štefanić, na radionici je govorio o inovativnom preduzetništvu koje od pojedinca uvijek zahtijeva akciju, odnosno djelovanje. Njegov tim u TERA-i izuzetno njeguje umrežavanje sa drugim institucijama, ali nužno ostaje pristupačan za studente. „Lako je napraviti tehnološki park, ali ga je teško napuniti!“ zaključio je prof. Štefanić, apelujući na primarnu potrebu za školovanjem generacija inovativnih preduzetnika.

Učesnicima su se na samom početku radionice obratili i rektor Univerziteta u Banjoj Luci, prof. dr Radoslav Gajanin, ministar nauke i tehnologije Republike Srpske, prof. dr Jasmin Komić i rukovodilac Centra za preduzetništvo i transfer tehnologija Univerziteta u Banjoj Luci, mr Anđela Pepić. “Naši naučnici publikuju svoja odgovarajuća istraživanja i značajno je da ta istraživanja budu zaštićena. Tokom tog procesa zaštite naučnici i inovatori se susreću sa brojim problemima”, kazao je rektor Gajanin. Univerzitet u Banjoj Luci 2015. godine donio je Pravilnik o postupku pravne zaštite intelektualne svojine Univerziteta u Banjoj Luci, koji još uvijek nije u punoj upotrebi. Kako ministar Komić ističe, „potrebno je u društvu stvarati svijest o potrebi inovativnosti, i stvarati ambijent u kojem će ona doći do izražaja“. U Centru za preduzetništvo i transfer tehnologija ističu da je za ostvarenje ove vizije potrebno angažovati i edukovati još stručnih saradnika kako bi se pojmovi poput „inovacije“, „transfer znanja i tehnologija“ i „inovativno preduzetništvo“ počeli koristiti svakodnevno na našem Univerzitetu. 

Kroz diskusiju je zaključeno da je nužno institucionalizovati saradnju između istraživača, odnosno Univerziteta i privrednika, što je moguće postići usmjeravanjem diplomskih, master ili doktorskih istraživanja ka praktičnom rješavanju problema iz privrede. Takođe, prisutni su apelovali na proaktivnost i inicijativu svih istraživača i profesora, ukazujući na dobre primjere iz prakse.

Pojedinačna izlaganja biće naknadno dostupna putem youtube kanala Univerziteta u Banjoj Luci.

Ova radionica organizovana je u sklopu projekta sufinansiranog od strane Ministarstva nauke i tehnologije Republike Srpske.